Het Rechthuis van Aduard leent zich uitstekend voor exposities. In 2013 en 2014 zijn er reeds diverse keren exposities van beeldende kunst en van historische onderwerpen geweest. Ook voor 2016 zijn weer afspraken gemaakt. Bij de terughoudende restauratie van de twee kamers en de brede gang in het voorste deel is een kleur- en materiaalkeuze toegepast die recht doet aan het historische karakter. En het hang- en verlichtingssysteem zorgt ervoor dat alles prima te zien is. Een mooie plek voor kunst van nu.  

Foto: Hans Sas


Exposities 2017


Eerdere exposities dit jaar

Margot Brekelmans, Licht op... Margot Brekelmans
11 en 12 november

“Een kunstwerk is voor mij geslaagd wanneer het een glimlach creëert bij de toeschouwer. Deze glimlach tover ik graag op de gezichten van de bezoekers, juist in de schemerigste periode van het jaar. Dat licht op!”

In de vorm van een korte PopUp2 expositie laat Margot Brekelmans zowel haar serieuze als mysterieuze kant zien: op de statige begane grond toont zij haar schilderijen en objecten en op de mysterieuze zolder het laboratorium van de humor. Met de ondertitel “Vliegende oren, ijzeren laarzenen parelmoeren horizonnen.” Het kunstenaarsbedrijf had een inspirerende periode.

Reactie: "Wat een plezierige bezigheid rondlopen in deze ruimtes, overal een glimlach, inspiratie, pret."

www.margot.brekelmans.nl


Atelieroute 99
9  en 10 september
Divers werk van 10 kunstenaars

De kunstenaars geven ieder op hun eigen wijze vorm aan het thema van Open Monumentendag, Boeren, burgers en buitenlui. 

Werk van de volgende kunstenaars is te zien: Noor Agter, Margreet Doornbos, Wianda Keizer, Jolanda Meesters, Hans Sas, Ans Schuiling, Marjanne Sorgdrager, Sibrich Veenland, Aly van der Wal. 

Reactie: "Werk mooi passend bij elkaar opgesteld. Compliment! … Inspirerende expositie." 

http://www.route99.nl/


Boeren, burgers en buitenlui voor de rechter! 

In de kleine expositie Boeren, burgers en buitenlui voor de rechter worden een aantal criminele vonnissen toegelicht die in dit rechthuis tussen 1594 en 1803 zijn uitgesproken. Maar ook enkele andere processen die te maken hebben met Aduard, komen aan bod o.a. uit de kloosterperiode. We ontmoeten o.a. een kloosterabt, een tovenares, een gewonde wedman, een baron, een seriemoordenaar en een vrouw in manskleren. De expositie bevindt zich boven in de  fraaie  koepelzaal met o.a. de ruimte van het oude gemeentehuis van Aduard. 

Reactie: "Het leven zelf. Is er veel veranderd? …Mooie expositie en een bijzondere rondleiding." 

Reactie: "Heel leuk die gepersonaliseerde verhalen en afbeeldingen."


Eva Kipp: Beeldende kunst
29 en 30 september

Vanaf mijn jeugd ‘eten’ mijn ogen altijd gretig van wat erin de mij omringende wereld is. Ik zie, vind en associeer en maak. Mijn associaties en vondsten worden uit de werkelijkheid getild, omgetoverd tot een object of sieraad. Wat ik buiten vind wordt gecombineerd met materialen al papier, garen, aarde en koperdraad. Al spelend ontstaan er hangende en staande objecten en taferelen; soms vogelachtige wezens, boten. Ze nodigen de toeschouwer uit tot een eigen associatie. 

Door mijn wonen in andere landen is mijn beeldtaal heel divers. In deze tentoonstelling zijn ook de karren te zien die ik samen met Henk Slomp maakte. 

Reactie: "It ’s a blessing to be: Creation in creation and Culture in culture. I love it!" 

http://www.evakippart.nl/


Aduard 825: Aduarder kunstenaars
29 maart t/m 1 april          

Aduard bestaat 825 jaar. Reden genoeg om in 2017 verschillende evenementen en activiteiten te organiseren.

Zo hebben zes beroepskunstenaars uit het dorp elkaar gevonden en exposeren gezamenlijk op 29, 30, 31 maart en 1 april van 13.00- 17.00 uur in het prachtig gerestaureerde Rechthuis in Aduard aan de Burgemeester Seinenstraat 3.

Het belooft een zeer gevarieerde expositie te worden met werk van Loes W. Greiner, objecten; Lies Reinink, ikebana (Japanse bloemsierkunst) en objecten van eieren; Gerlof Hofman, kleine geschilderde stillevens; Lea Laarakker, beschilderde en bewerkte zijde; Reinier van den Berg, houtsnedes van plekken in Aduard en Sacha de Ven, objecten.

Iedere dag zijn er kunstenaars aanwezig waarmee u uitgebreid van gedachten kunt wisselen. Er is gekozen voor een afsluiting met en hapje en een drankje op zaterdagmiddag 1 april vanaf 16.00 uur.


Kunst aan huis Route Lauwersland
11-12 en 18-19 maart

Marjan schaap en Mathilde van Wijnen

Reactie: "Wat een heerlijke locatie voor het werk van Mathilde van Wijnen. … Indrukwekkend werkpaard en mysterieuze ‘gebouwen’ van Marjan Schaap."


Atelier Aspectamen
24 en 25 maart

Expositie van leerlingen van Loes Greiner

Reactie: "Geweldige opening met muziek en prachtige toespraak. … Het was de rit vanuit Amsterdam meer dan waard."